Join The Riot

SMAK AV ALE

Upproriska och lokala smaker 

Lokala råvaror ger genuina smaker. Vi vet att du precis som när du reser ut i världen i jakt på äkta smakupplevelser förväntar dig att få uppleva det även på hemmaplan. En del av det som vi använder oss av i köket hämtar vi precis runt knuten, annat får vi ta oss utanför kommungränsen för att finna men en sak är säker. Vi undviker helst att gå över ån efter vatten. Därför letar vi ständigt efter fler lokala producenter. Längre ner på denna sida presenterar vi några av våra vänner och leverantörer.

Vi har som fokus att bidra till att minska onödiga transporter samt att utesluta onödiga tillsatser i maten. Vårt mål är därför enkelt. Att servera bra mat, på vårt sätt, med upproriska smaker till det glada folket. Mat som ger näring till såväl kropp som själ, mat som även är hållbar för vår miljö. Det behöver inte vara mer komplicerat än så, det är dags att stå upp för det äkta.

- Join The Riot -ALE BREWED IN ALE

Bryggd på andra sidan gården, med vatten hämtat från älva

Strax norr om Sveriges ölhuvudstad Göteborg, beläget endast några hundra meter bort från Riot BBQ, i en gammal glasbruksbyggnad, ligger mikrobryggeriet Beerium. Här brygger man öl på riktigt, enligt konstens alla regler. Det är en fröjd för oss att kunna erbjuda en hyperlokal öl av hög kvalité till alla ölälskare. Läs mer om Beeriums fenomenala hantverksöl.Holy Cheesus

Småskalig ystning ett fenomenalt mathantverk från Nol

Sommarhagens Gårdsmejeri ägnar man sig åt småskaligt mathantverk vilket innebär att ostarna är handgjorda och råvarorna varsamt förädlade. Hos Riot BBQ kan du alltid testa en vegetarisk ostburgare av halloumikaraktär där osten grillas så att ytan blir härligt frasig medan innandömet blir mjukt och smakrikt. 

MEET OUR MEAT

Upp bland bergen, in under träden

Björlanda Gård är belägen på Hisingen, inte allt för långt i från Nordre Älvs mynning. Dessutom ligger gården längs den väg som var dag för mig till jobbet. Kan det bli bättre? På gården som huvudsakligen sköts av Henrik Johansson och sambon Ann-Sofie Carlsson finns idag ca 140 nötdjur av rasen Highland Cattle. Det är en lätt köttras som ursprungligen kommer från Skottland. Djuren går ute året runt och flyttas mellan sommarhagar och vinterhagar. På vintern går djuren i skogshagar med kraftigt kuperad terräng och med stora inslag av berg. Även om djuren har tillgång till ligghallar söker dom sig i första hand upp bland bergen och in under träden när vädrets makter ställer till det.

- På Björlanda Gård odlar vi vårt egna foder samt tillhandahåller välmående betesmarker till djuren. Utöver betet och ensilage får våra djur endast mineraler och salttillskott och en tid före kalvning ger vi dem ett extra tillskott av selen. Det är allt. Vi använder oss inte av kraftfoder i uppfödningen och vi är övertygade om att allt detta är hemligheten till att våra köttprodukter uppskattas av så många, berättar Henrik stolt när han visar oss runt. 

Vill du veta mer Björland Gård och kanske göra ett besök i deras underbara gårdsbutik?

Läs mer på deras hemsida, där finner du även  öppettider samt vägbeskrivning till gårdsbutiken.